Laden Evenementen

« Alle Evenementen

start 1 jarige praktijkopleiding tot Atelierpedagoog

7 oktober

2012-04-16 12.38.08

Atelier in een Koffer biedt vanaf oktober 2019 een 1-jarige opleiding tot Atelierpedagoog aan. In de opleiding tot Atelierpedagoog wordt vanuit een brede theoretische onderbouwing steeds weer de link gelegd met de praktijk. Je leert vanuit de werkwijze en visie Begrijpen met je handen hoe je een inspirerend aanbod kunt creëren en voor een rijk creatief klimaat kunt zorgen. Gedurende het jaar word je geadviseerd over het opzetten van een eigen kinderatelier of een atelierplek geïntegreerd in de klas of groep. Er is veel aandacht voor het aanleggen van een goed gesorteerde materiaal voorraad met geschikt gereedschap en er is materiaal om zelf mee te nemen. Een doorlopende opdracht is dat je tijdens dit jaar regelmatig creatief werkt met kinderen en in de opleiding opgedane kennis zowel qua vorm, communicatie en visie, inzet in je eigen praktijk.

banner-mail-web2

Inhoud
De volgende onderwerpen zullen onder andere aan bod komen en verdiept worden: communiceren met kinderen, draagvlak creëren bij ouders en collega’s, materiaal-kennis, -aanbod en opslag, documenteren, een repertoire opbouwen van 100 talen workshops, betekenisvol werken met thema’s, verschillende werkvormen voor grote of kleine groepen, omgaan met chaos en grenzen. Bij iedere bijeenkomst is er een klankbord uur met de mogelijkheid om situaties uit je eigen praktijk in te brengen en die in groepsverband te bespreken. Door deze ruimte voor uitwisseling komen veel voorkomende obstakels aan bod met mogelijke oplossingen, tips en ideeën. Er zal een grote diversiteit aan workshops worden aangeboden zodat je iedere keer ook zelf kunt ervaren en uitproberen. Gedurende het opleidingsjaar zullen er ook verschillende gastdocenten lezingen komen geven met praktische oefeningen. Dit zijn experts vanuit aangrenzende vakgebieden zoals bv pedagogiek, communicatie, muziek, creatief denken en techniek. Er staan ook bezoeken gepland aan bv een inspirerende werkplaats en aan een school met schetsboek traditie.

Voor wie
De opleiding is geschikt voor professionals die met (jonge) kinderen werken en/of een creatieve opleiding hebben afgerond, zoals pedagogen, leerkrachten van regulier – en speciaal onderwijs, vakdocenten, pedagogisch medewerkers en kunstenaars. De groep zal bestaan uit maximaal 20 personen, bij onvoldoende inschrijvingen zal de cursus worden doorgeschoven naar het volgende kalenderjaar. Naast de opleidingsdagen wordt er van de deelnemers verwacht dat zij in hun eigen praktijk opdrachten uitvoeren en documenteren. De focus in de opleiding ligt op het jonge kind en basisschoolleeftijd, maar het is zeker ook toepasbaar in voortgezet onderwijs of bij werken met ouderen.  Als voortraject dienen deelnemers eerst de 2daagse van Atelier in een Koffer te volgen, ter kennismaking met de werkwijze Begrijpen met je handen.

Locatie en Data
De opleiding zal jaarlijks plaatsvinden in het atelier van Atelier in een Koffer, Celebesstraat 80 in Amsterdam (naast NS station Amsterdam Muiderpoort).
De start is op woensdag 7 okt 2020. Vervolgens 11 nov en 16 dec, in 2021 op 20 jan, 10 feb, 17 mrt, 14 apr, 19 mei en 16 juni. In totaal 9 woensdagen, deze duren van 10 tot 17 u. Daarnaast zullen er 5 of 6 praktijkdagen zijn. Dat zijn dagen waarop deelnemers komen observeren bij Kris Kras Ateliers en bij elkaar. Observatie bij een Kris Kras Atelier is 2 of 3 x, op een vrijdag, woensdag of maandag. Dit zijn hele dagen waarbij verschillende groepen kinderen langs komen op een dag, tijden wisselen per locatie, tussen ca. 9.30 – 18.30. De overige praktijkdagen zijn vanuit intervisie, er wordt 2 x  een andere deelnemer bezocht in zijn of haar praktijk en 1x  komt de deelnemer zelf in actie, waarbij anderen op bezoek komen.

Aanmelden en voorwaarden
De groep voor 2019 zit vol. Het is mogelijk om je aan te melden voor de opleiding in 2020 op de website van Atelier in een Koffer. De kosten bedragen € 2500 per persoon, inclusief materialen (à € 300) en reader. Bij boeking en betaling tot 2 maanden voor aanvang ontvang je een korting van € 50. Bij boeking met 2 personen ontvang je een korting van € 100 per persoon. Geef bij de boeking in dat geval op met wie je samen komt. Na betaling ontvang je een factuur en is je inschrijving definitief. Als je vragen hebt, neem dan zeker contact met ons op.

Je kunt je na aanmelding binnen 14 werkdagen zonder kosten weer uitschrijven. Bij afzegging na die datum zijn € 75,- aan administratiekosten verschuldigd. Bij annulering minder dan een maand voor aanvang van de opleiding dient het volledige cursusgeld betaald te worden. Je mag wel een ander in je plaats laten komen. De persoon moet voldoen aan de voorwaarden voor deelname.

Indien je aantoonbaar door ziekte of overmacht een opleidingsdag moet missen kan je – in overleg en op voorwaarde van voldoende plek – bij de volgende jaaropleiding de dag inhalen met bijkomende kosten van € 75,-. Dit kan bij maximaal 3 cursusdagen per schooljaar.

Gegevens

Datum:
7 oktober
Evenement Categorie:

Organisator

Atelier in een Koffer

Locatie

Purperreiger
Celebesstraat 80
Amsterdam, Noord-Holland Nederland
+ Google Maps